Ce partid ar câștiga alegerile duminica viitoare

Ieri au fost date publicităţii rezultatele unui sondaj național al Biroului de Cercetări Sociale despre credințele și valorile oamenilor în vremea celui de-al treilea val al pandemiei.

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, cu ce partid ați vot?”, cei mai mulți respondenți au spus: PSD. Pe locul doi s-a clasat USR-PLUS, iar pe locul trei – PNL.

Iată procentele:

PSD – 28,9%

USR-PLUS – 22,5%

PNL – 22,3%

AUR – 10%

PMP – 4,2%

UDMR – 4%

PRO ROMÂNIA-ALDE – 2,9%

Alt partid – 5,1%

Sondajul a fost efectuat în perioada 30 martie – 11 aprilie 2021 pe un eșantion național de 1.420 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României. Cercetarea a fost concepută și realizată de studenți ai facultăților de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor, Energetică, Electronică și masteranzi de la Comunicare Managerială și Studii Europene din Universitatea Politehnica din București.

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 straturi rezultate din intersecția a opt zone (opt regiuni de dezvoltare) cu cinci tipuri de localități urbane și regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-2,6%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Rezultatele au fost ponderate pe nivel de educație și grupe de vârstă, deoarece la sondajele online persoanele vârstnice și cele cu studii elementare răspund mai greu la întrebările din chestionar.

Persoanele intervievate domiciliază în 126 localități urbane și rurale din toate județele țării.

Interviurile s-au realizat online. Studenții au trimis un link cu chestionarul prin sms, au trimis mesaje pe Facebook și mailuri unor oameni selectați aleator din diverse baze de date și pagini de pe internet din fiecare județ, respectând principiile probabiliste de selecție a lor.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București și președinte al Biroului de Cercetări Sociale.

Cercetarea nu a fost finanțată de nimeni, fiind realizată cu scop didactic în cadrul cursurilor de sociologie.