Prefectul Dan Nechifor: „Iată că putem fi și deschizători de drumuri”

Imnul național al Republicii Moldova a sunat în Sala „Nicolae Iorga” a Prefecturii cu ocazia întâlnirii pe care prefectul Dan Nechifor a găzduit-o în această săptămână între specialiștii din sănătate de pe ambele maluri ale Prutului. O delegație a Ministerului Sănătății din țara vecină a fost prezentă la Botoșani pentru a afla noi detalii despre rețeaua de asistență medicală comunitară, urmărind să înființeze o rețea similară în Republica Moldova. 76 din cele 78 de unități administrative din Botoșani sunt acoperite prin asistenți medicali comunitari, cu un procent de 97%, rețeaua fiind considerată cea mai performantă din țară. Coordonată de la nivelul Direcției de Sănătate Publică Botoșani, aceasta a fost prezentată musafirilor moldoveni de Carmen Hliban, specialistul DSP care se declară mândră de eficiența echipei de asistenți medicali comunitari din județ. „Este o echipă cu care ținem legătura aproape în orice moment, avem oricând legătura cu ceea ce este în teren, astfel încât, cu tot neprevăzutul și atât cât omenește este posibil, să se ofere real și prompt serviciile medicale pentru toate persoanele vulnerabile” a explicat Carmen Hliban.

Întâlnirea a avut loc în contextul unui proiect finanțat prin intermediul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, implementat de fundația românească „Star Of Hope”, în parteneriat cu direcțiile de sănătate publică din Botoșani, Iași și Vaslui, cu Ministerul Sănătății și fundația „Copil, Comunitate, Familie” din Republica Moldova.

Prin proiectul demarat în toamna 2020, familiile cu copii cu vârsta până la trei ani și femeile însărcinate în ultimul trimestru sunt principalii beneficiari țintă, crescând, așadar, accesul lor la servicii multiple și net superioare. Asistenții specialiști efectuează zilnic vizite la domiciliu în 10 comune ale județului pentru a monitoriza copiii și familiile lor, pentru a reduce potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi prevenite. Folosind strategii promovate de Organizația Mondială a Sănătății, proiectul este mai mult decât necesar, aceasta pentru că, în ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, încă există mulți copii cu dizabilități, întârzieri în dezvoltare, care nu beneficiază de servicii diagnostic, intervenție timpurie, recuperare şi cărora nu li se asigură o participare egală la educaţie și dezvoltare în propria comunitate. Indicatorii arată cămodelul asigură o sănătate mai bună a mamei și copilului, o pregătire mai bună pentru școală, o siguranță crescută a copilului și poate preveni riscuri sociale și medicale.

Specialiștii moldoveni speră ca proiectul «Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu» să fie continuat de un altul care să permită Republicii Moldova să urmeze modelul românesc și să înființeze o rețea proprie de asistenți medicali comunitari. Iată că putem fi și deschizători de drumuri” a explicat prefectul Dan Nechifor, după întâlnirea transfrontalieră.