Noi reacții adverse la vaccinul AstraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului a adăugat noi reacții adverse la vaccinul AstraZeneca. Alergiile severe ar trebui adăugate pe lista posibilelor efecte secundare ale vaccinului anti-COVID19 AstraZeneca, după identificarea unor legături probabile cu reacţii de acest gen în Marea Britanie, a anunţat ieri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Agenţia europeană a anunţat joi că investighează o problemă separată legată de tulburări de coagulare, ceea ce a determinat Danemarca, urmată de alte ţări europene, să suspende utilizarea vaccinului dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford. EMA a afirmat totuşi joi că utilizarea acestui vaccin este sigură.

Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat ieri într-un comunicat că „a recomandat actualizarea informaţiilor despre produs pentru a include anafilaxia şi hipersensibilitatea (reacţii alergice) ca efecte secundare”.

Actualizarea se bazează pe o examinare a 41 de cazuri de posibilă anafilaxie observate în rândul a aproximativ cinci milioane de vaccinări din Marea Britanie” – a explicat agenţia cu sediul la Amsterdam.

După o analiză atentă a datelor, comitetul însărcinat cu evaluarea riscurilor medicamentelor a constatat că o legătură cu vaccinul este probabilă în cel puţin unele dintre aceste cazuri” – a adăugat EMA.

Cu toate acestea, Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat că anafilaxia, considerată o „reacţie alergică severă”, este deja un „efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, la vaccinuri”.

Informaţiile privind vaccinul AstraZeneca/Oxford indică deja faptul că persoanele care primesc vaccinul trebuie ţinute sub „supraveghere atentă timp de cel puţin 15 minute” după administrare, în caz de reacţii alergice.