Marți, 24 august, a fost zi de sărbătoare pentru o comunitate numeroasă din județul Botoșani. Ucrainenii ajunși pe meleagurile botoșănene, în urmă cu sute de ani, au avut motiv de bucurie în împlinirea a 30 de ani de independență. Ziua Națională a Ucrainei este ziua în care a fost adoptată Declarația de independență față de Uniunea Sovietică, în 24 august 1991, mai exact.
Veseli și extrem de sufletiști, ucrainenii din Botoșani folosesc orice ocazie ca să se întâlnească, să asculte muzica tradițională, să mai povestească despre ei și să pună la cale noi deplasări la festivaluri și concursuri folclorice unde să arate cum și-au conservat obiceiurile și specificul. Ultima realizare de acest gen a fost săptămâna trecută la Izvoru Mureșului, unde ucrainenii botoșăneni au fost aplaudați și premiați, publicul fiind încântat de micii instrumentiști, de cum se dedică pasiunii și cum cântă cu toată ființa lor.
Victor Semciuc, președintele filialei din Botoșani a Uniunii Ucrainenilor din România, este artizanul ansamblurilor „Primăvara” din Rogojești și „Florile Bucovinei” din Cândești, cel care achiziționează instrumentele și finanțează deplasările, prin intermediul uniunii. Fost profesor și campion la lupte greco-romane, Victor are ajutoare ce vin tot din zona educației, Paul Bilocopediuc, Pavel Rusu și Constantin Siminiceanu fiind câțiva dintre ei. Mentorii ce se preocupă de educația copiilor sunt atât din generația nouă, cum este cazul tinerei profesoare Cozmina Maidaniuc, cât și din generațiile ce i-au format pe actualii mentori. Așa este Olimpia Ivaniciuc, care, având frumoasa vârstă de 83 de ani, se poate lăuda că i-a fost învățătoare lui Victor Semciuc. Doamna învățătoare a fost prezentă marți la sărbătoarea ucrainenilor, ținând ritmul și aplaudându-i pe cei ce păstrează limba și cântecul popular de peste granița de Nord a județului.
Ucraina este un stat tânăr ce a scăpat de sub sistemul totalitar rusesc de doar 30 de ani și, așa cum explică și Victor Semciuc, nu poate spune că a scăpat cu adevărat nici acum. Ucrainenii au luptat secole de-a rândul pentru dreptul de a avea propriul stat, iar acum s-au înscris pe o traiectorie pro-europeană și euro-atlantică, protejând valorile democratice și dorindu-și colaborări și relații bilaterale bazate pe respect reciproc cu toate țările, în mod special cu cele cu care se învecinează. Eforturile și sacrificiile ucrainene pentru a ajunge aici au fost, însă, foarte mari. Poveștile lor, adunate de-a lungul istoriei, sunt, de aceea, de multe ori triste, cântecele tradiționale demonstrând-o din plin. Repertoriul rapsodului popular octogenar al ucrainenilor botoșăneni, Vasile Scutelnicu, „vorbește” despre aceste povești, cu o voce extrem de expresivă și puternică, impresionantă prin noianul de sentimente pe care îl transmite chiar și pentru urechea ce nu înțelege limba ucraineană. Maestrul, alături de artiștii din noua generație, i-a încântat marți seară pe musafirii chemați la sărbătoarea ucrainenilor, în comuna Mihăileni, acolo unde mica, dar vesela comunitate s-a adunat pentru a se bucura pe ucrainește, alături de prieteni și colaboratori, printre care și reprezentanți ai unor instituții publice, precum Instituția Prefectului.
Cлава України! (Slavă Ucrainei!)