Premii botoșănene la un concurs cu participare internațională

Elevi de gimnaziu dar și de liceu din Botoșani au fost răsplătiți pentru strădaniile personale și ale dascălilor lor obținând premii la un concurs de analiză și creație literară. Aflat la a XII-a ediție, Concursul Național „Octavian Goga sau ecoul cântecului pătimirii noastre în mileniul III” a adunat la Sibiu participarea a peste 350 de elevi din România și Republica Moldova, într-un an dedicat poetului Octavian Goga. Organizatorul a fost Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, iar premiile au venit la Botoșani pentru elevi ai Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” și Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”.

Cei mici, coordonați de profesorul Gina-Emanuela Bârzoi au câștigat premiul I prin Andrei Bîzgan, premiul II prin Ariana-Lorelai Gorghi și premiul III prin Maria-Magdalena Rotaru, la secțiunea critică literară – eseu. La secțiunea omagială – poezie dedicată marelui poet, mențiunea a fost acordată elevei Hîrtie Florina-Raluca, tot de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Botoșani, coordonator fiind același profesor dedicat de limba și literatura română.

Dintre liceeni, Ștefan Daniela, de la Liceu Pedagogic „Nicolae Iorga”, având-o ca îndrumător pe Lucia Ștefănescu, un profesor la fel de apreciat de elevi, a câștigat premiul II la secțiunea de creație lirică pe teme la libera alegere.

Premiile s-au dus în proporție mare către Republica Moldova, dar și spre destinații din țară precum Vâlcea, Alexandria, Miercurea-Ciuc, Târgu Jiu, Satu Mare, Buzău, Brăila, sibienii câștigând și ei numeroase locuri pe podium.

Așa cum subliniază organizatorii concursului, 2021 – Anul Goga este un an al „tinerilor oțeliți” de mutațiile sociale și educative declanșate de pandemie, ceea ce îi face pe premianți și profesorii lor cu atât mai valoroși. În vremuri de „pătimire”, Goga scria: „Cred numai în conștiința mea, singura în drept să-mi arate dacă am greșit sau nu” .

Felicitări câștigătorilor!