Proiect pilot finalizat de INA

Institutul Național de Administrație (INA), aflat în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), a finalizat cu succes proiectul pilot Oferta programelor de perfecționare profesională online (PPP online), accesibile gratuit pentru personalul din administrația publică centrală și locală, desfășurate în perioada 27 august – 15 decembrie 2020.

În acest context, Liviu Bostan, președintele INA, a analizat rezultatele obținute, în cadrul unei ședințe de lucru la care au participat domnul Augustin-Cătălin Iapă, Secretar de stat MLPDA, domnul Eugen Cojoacă, președinte ANAP, și echipa de proiect. Domnul Augustin-Cătălin Iapă a precizat că, deși PPP online este un proiect pilot, a oferit rezultate concrete și aplicabile în anii următori, reiterând susținerea MLPDA pentru aplicarea modalităților inovatoare de formare și creșterea gradului de accesibilitate a programelor INA.

La cele 66 de programe de perfecționare online organizate au fost înscriși 1.252 participanți, dintre care 1.161 absolvenți au primit certificatele digitale, însoțite de suplimentele descriptive de atestare a competențelor dobândite. Cei 22 de formatori implicați au susținut 536 de ore webinarii, au dezvoltat 268 pachete de resurse de autoînvățare puse la dispoziția participanților și au evaluat 4.669 de aplicații practice rezolvate de către participanți.

83% dintre participanți au apreciat că programele de perfecționare online au fost foarte utile pentru consolidarea competențelor profesionale, 75% dintre aceștia consideră că raportul orelor sincron – asincron a fost optim, iar 98% consideră că modalitatea de evaluare prin rezolvarea de aplicații practice și susținerea testelor grilă este adecvată.

În cadrul proiectului au fost dezvoltate și aplicate standarde de calitate, proceduri și instrucțiuni pentru gestionarea relației cu participanții, dezvoltarea conținutului, activitățile de formare și certificare, asigurarea transparenței și trasabilității serviciilor oferite, necesare pentru implementarea proiectelor europene în calitate de partener și furnizor. Așa cum a remarcat Eugen Cojoacă, președintele ANAP, INA este un partener de încredere într-un proiect de importanță națională majoră prin intermediul căruia se vor pregăti 4.131 persoane în domeniul achizițiilor publice.

Liviu Bostan, președintele INA, a concluzionat că prin acest proiect a fost dezvoltat, testat și rafinat un proces de formare profesională exclusiv online, cu distribuția optimă a timpului de învățare și integrare în programul de lucru, în acord cu obiectivele MLPDA de reducere a birocrației și digitalizare a proceselor la nivelul administrației publice. Președintele INA a mulțumit formatorilor, echipei de proiect și responsabililor de program din cadrul INA pentru implicare și adaptarea rapidă la formarea online.