Pensii mai mari de la 1 februarie

Persoanele vârstnice din Botoşani au fost invitate, la mijlocul săptămânii trecute, la o întâlnire cu reprezentanţii Prefecturii şi ai altor instituţii, în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ pentru Soluţionarea Persoanelor Vârstice. Tema principală a întâlnirii a vizat cele mai importante modificări ale legislației privind modul de acordare a pensiilor.

Din partea autorităţilor locale, la întâlnirea cu vârstnicii au venit prefectul Dan Nechifor, subprefectul Daniela Beclea, Ioan Buzilă, directorul Casei Județene de Pensii, precum şi Silvana Tudorache, şefa Direcției de Sănătate Publică

Ioan Buzilă a făcut referiri la Ordonanţa de Urgenţă  Guvernului nr. 2/2017 şi a precizat cum anume vor fi majorate pensile. De asemenea, Ioan Buzilă a amintit faptul că pensile mai mici de 2.000 de lei sunt scutite de impozit şi că pensionarii nu mai trebuie să achite 5,5% drept contribuţie de asigurări de sănătate.

În altă ordine de idei, directorul Casei Județene de Pensii a venit cu câteva precizări legate de procentul de diminuare în cazul pensiei anticipate parţiale.

Un subiect de mare interes pentru pensionari a fost acela al biletelor de tratament oferite prin intermediul Casei de Pensii. Ioan Buzilă a precizat că cel mai devreme primii pensionari care pleacă în stațiuni vor putea face acest lucru în luna martie. Totuşi, cererile pentru aceste bilete se primesc şi acum la sediul Casei de Pensii.

Încercând să găsească o explicaţie pentru aglomeraţia de la ghişee, directorul Ioan Buzilă a arătat ca anul trecut peste 20.000 de oameni au călcat pragul instituţiei cu diverse probleme. Mai mult, aproximativ 2.000 de persoane au cerut să fie primite în audienţe de şefii instituţiei.