Național. Amenzi de peste un milion de lei pentru nepurtarea măștii

Reprezentanții conducerii Ministerului Afacerilor Interne adaptează permanent măsurile în plan organizatoric și operațional pentru a limita evoluția îmbolnăvirilor cu COVID-19.

Astfel, în zonele și pe arterele aglomerate se organizează periodic activități preventive, dar și filtre rutiere, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară, inclusiv în activitatea de transport a persoanelor. De asemenea, timpul de răspuns la sesizările referitoare la nerespectarea măsurilor luate în contextul pandemiei a fost redus prin creșterea gradului de mobilitate a angajaților MAI.

În ultimele 24 de ore, verificările au vizat peste 6.400 de operatori economici, 227 operatori transport de persoane și aproximativ 11.600 de obiective de interes, printre care peste 4.400 de restaurante, terase sau fastfood-uri. De asemenea, au fost verificate peste 92.000 de persoane.

În intervalul menționat, au fost aplicate peste 6.600 de sancțiuni contravenționale, dintre care 5.500 de sancțiuni au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție. Valoarea amenzilor depășește 1,2 milioane de lei. De asemenea, au fost aplicate peste 1.000 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor privind organizarea sau participarea la evenimente publice sau private ori a regulilor privind desfășurarea transportului de persoane sau a celor privind organizarea programului de lucru.

Totodată, s-au întocmit patru dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. În activitățile de control au fost implicați aproximativ 6.600 de polițiști, 4.200 de jandarmi, 1.700 cadre ISU, 150 de polițiști de frontieră și 2.610 polițiști locali, precum și reprezentanți ANSVSA, de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, de la Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor și ai autorităților publice locale.

La linia TEL VERDE, dedicată sesizării neregulilor în context COVID, au fost primite 10 apeluri telefonice. Acestea au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București și a patru județe. De asemenea, s-au primit alte șase sesizări însoțite de imagini foto/video, care au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București.

Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.