Din ce în ce mai multe solicitări pentru SMURD

5.950 de botoşăneni au fost salvaţi sau asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani, pe parcursul anului recent încheiat. Remarcăm faptul că din cele aproximativ 6.000 de persoane, 465 au fost copii. Comparativ cu anul 2015, solicitările pentru echipajele SMURD, inclusiv cel de Terapie Mobilă Intensivă (TIM), au crescut cu peste 14,36%. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor şi echipajul de terapie intensivă mobilă) a avut în medie 16 intervenţii pe zi. Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 735 de persoane, dintre care 51de copii.

În general, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflaţi în stare de inconştinţă, policontuzionaţi şi politraumatizaţi sau în stop cardiorespirator. Au existat şi situaţii în care echipajele SMURD au fost solicitate pentru bolnavi închipuiţi.

Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicale, 52 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.

Pompierii, solicitaţi şi pentru secetă

Botoșănenii au apelat la pompieri nu doar atunci când au avut viața sau bunurile în primejdie, ci și din alte cauze, cum ar fi inundații sau fenomene meteo periculoase, muniție rămasă neexplodată sau secetă. 

În total, au fost executate 1.330 de intervenții sau misiuni pentru înlăturarea efectelor inundațiilor sau fenomenelor meteo periculose, salvarea unor animale din medii ostile vieții, salvarea ori degajarea persoanelor blocate în apartamente sau imobilizate, debloarea ușilor de acces în apartamente, transportul persoanelor bolnave, asanarea fântânilor, degajarea arborilor și a elementelor de construcție, a țurțurilor, asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată, transportul apei menajere în localitățile afectate de secetă și prevenirea unor situații de urgență pe timpul unor manifestări cu public numeros. 

La acestea se adaugă 1.712 misiuni de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației.

Pericole înlăturate de inspectorii de prevenire

Peste 2.300 de stări de pericol, cauze potenţiale de incendiu şi alte nereguli au fost înlăturate în urma celor 1.483 de controale şi verificări efectuate de inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani anul trecut, la operatori economici sau instituţii. Aproape 500 dintre abaterile de la legislaţia de prevenire a situaţiilor de urgenţă (incendii şi protecţie civilă) au fost remediate pe timpul verificărilor.

Pentru faptele care au întrunit elementele constitutive ale contravenției au fost aplicate un număr de 1.328 sancțiuni contravenționale, dintre care 299 de amenzi în cuantum de 394.700 lei.

Cele mai frecvente nereguli constatate se referă la modul defectuos de exploatare a instalaţiilor (electrice, de gaz, de încălzire locală), neverificarea mijloacelor de primă intervenţie (stingătoare), neinstruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţă.