ANL a recepţionat 60 de locuinţe pentru tineri în municipiul Dorohoi

Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), a recepționat, ieri, în municipiul Dorohoi (jud. Botoșani), 60 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

Locuințele (24 de apartamente cu o cameră şi 36 de apartamente cu 2 camere) au fost construite în strada 1 Decembrie fn, pe un regim de înălţime S+P+3E+M (subsol+parter+3 etaje+mansardă). Valoarea investiției este de 13.693.634,71 lei (inclusiv TVA).

Până în prezent, în județul Botoșani, ANL a finalizat, în cadrul aceluiași program, 1.021 de unități locative, situate în localitățile:

  • Botoșani (763 unități locative);
  • Dorohoi (212 unități locative);
  • Darabani (16 unități locative);
  • Săveni (30 de unități locative).

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.

În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituții financiare autorizate, inclusiv cu garanția statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, stabilită prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației publice nr.3519 din 29 iulie 2020și valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 2.996,00 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.