12 oameni au murit în incendii

Luni, în sala “Nicolae Iorga” din Prefectura Botoşani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a prezentat bilanţul activităţii desfăşurate pe parcursul anului trecut. Pompierii botoşăneni au salvat, anul trecut, 334 de persoane, dintre care 56 copii, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere, fântâni sau alte medii ostile vieţii. Alte 5.950 persoane, dintre care 465 copii, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul ISU Botoşani. 

În 2016, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani de aproape 10.000 de ori, ceea ce înseamnă o medie de peste 27 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor în fiecare zi. Comparativ cu anul 2015, numărul intervenţiilor la care au acţionat serviciile profesioniste a crescut cu peste 40%.

Împărţite pe categorii, acestea înseamnă 512 incendii, 5.931 intervenţii SMURD, din care 738 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă şi 30 de intervenţii la accidente rutiere, 42 misiuni de salvare a unor animale din medii ostile vieţii, 19 misiuni de asanare a muniţiei neexplodate, 19 intervenții pentru înlăturarea efectelor produse de fenomene meteo periculoase (inundații, vânt puternic, înzăpeziri), 452 misiuni de transport apă în localitățile afectate de secetă, 556 de alte intervenţii (degajări persoane blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, etc), 242 de misiuni pentru asigurarea sau supravegherea zonei de producere a unei situaţii de urgenţă și 1.712 misiuni de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației.

În 514 situaţii, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă, până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori s-au dovedit a fi alarme false.

În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, înec, accidente rutiere, persoane găsite decedate în apartamente) şi-au pierdut viaţa 24 persoane. Dintre acestea, zece adulți și doi copii au decedat în urma unor incendii.

De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.