Anestezic pentru cai folosit pentru tratarea depresiei

Ketamina poate avea un efect “cu adevărat remarcabil” asupra persoanelor care suferă de depresie, susține o echipă de cercetători australieni, după rezultatele promițătoare ale nou studiu în rândul pacienților vârstnici. Colleen Loo, profesoară la Universitatea din New South Wales (Australia), a condus primul studiu randomizat de control asupra efectelor acestui medicament, folosit ca tranchilizant pentru cai, asupra persoanelor de peste 60 de ani, diagnosticate cu depresie rezistentă la tratament. “Studiul arată că ketamina poate fi folosită în condiții de siguranță la vârstnici și tinde să fie eficientă” – a declarat ea, adăugând că un efect similar a fost observat și la pacienții mai tineri.

“Este important să se testeze modul în care oamenii de vârste diferite răspund la un nou tratament înainte de a fi oferit de către medici” – a explicat ea, precizând că, uneori, depresia la vârstnici poate fi mai greu de tratat, mai ales cu medicamente. De asemenea, vârstnicii sunt predispuși la mai multe probleme medicale, care pot interfera cu administrarea de ketamină, potrivit acesteia.


Ketamina a fost descoperită în 1962 și este autorizată pentru utilizare medicală ca anestezic, însă este, de asemenea, folosită ilegal ca drog recreativ.

Loo și colegii săi au furnizat ketamină pacienților printr-o mică injecție administrată sub piele. Această metodă face ca medicamentul să fie mai ușor și mai rapid de administrat decât perfuziile intravenoase utilizate în alte studii, care necesită o pompă care reglează doza și durează până la o oră până la finalul administrării. Participanții au primit doze din ce în ce mai mari de ketamină pe o perioadă de cinci săptămâni, fiecare pacient beneficiind de o doză personalizată.

“Există persoane care răspund excelent, astfel că după un singur tratament, pot fi bine timp de câteva luni” – a declarat Loo, oferind exemplul unui pacient care, în 2014, nu a mai manifestat simptome de depresie timp de cinci luni după o singură doza de ketamină. “Cei mai mulți pacienți se simt bine, dar apoi se recidivează după trei – șapte zile” – a spus ea.