PNL critică Bugetul de stat 2019

Sub guvernarea PSD și ALDE,  România mai bifează încă o premieră nefastă. Fără nici un motiv legitim, Guvernul condus de doamna prim-ministru Dăncilă a întârziat nejustificat de mult înaintarea către Parlament a proiectului Legii bugetului de stat şi a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019,  fiind singurul Guvern din ultimii 18 ani care reușește această performanță.

Este nepermis ca România să funcționeze 46 de zile fără buget, mai ales în contextul în care țara noastră exercită președinția Consiliului Uniunii Europene,  unde trebuie să gestioneze bugetul  multianual comunitar  pentru exercițiul financiar 2021-2027. Ce credibilitate putem avea în fața Uniunii Europene, când Guvernul de la București  nu a reușit să elaboreze proiecția bugetară a propriei țări, în termenul stabilit de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice,  unde la articolul 35 se menționează explicit termenul de 15 noiembrie până la care proiectul legii bugetului de stat se înaintează spre aprobare Parlamentului?

Această situație a fost posibilă deoarece proiecția bugetară nu se încadra în deficitul de 3% asumat de România în fața Uniunii Europene. Practic Guvernul PSD – ALDE a constatat  în luna decembrie că valoarea cheltuielilor depășește cu mult valoarea încasărilor, situație ce i-a obligat să cosmetizeze la nesfârșit bugetul de stat și pe cel al asigurărilor sociale și să vină cu tot felul de Ordonanțe care să împovăreze mediul de afaceri, dar care să asigure o brumă de bani în pusculița statului. 


„Analizând atent repartizarea fondurilor alocate Ministerelor  pe titluri de cheltuieli, am constatat că majoritatea banilor merg către salariile personalului și prea puțin către programe sau obiective de investiții care să asigure dezvoltarea economică  ori a infrastructurii. În plus, toate amendamentele depuse de Partidul Național Liberal care vizau corectarea acestui mod defectuos în care s-a făcut repartiția bugetară  au fost fie rătăcite, fie respinse în masă, fie asumate de către PSD așa cum s-a întâmplat cu amendamentul privind dublarea alocațiilor copiilor. Din aceste considerente,  am votat împotriva bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale.  Acestea  nu urmăresc alocarea eficientă a resurselor bugetare, precum nici  dezvoltarea durabilă și sustenabilă a României. Modul în care a fost proiectată legea bugetului de stat a urmărit un singur obiectiv – cele două campanii electorale de anul acesta, în rest coaliției  de guvernare  nu i-a păsat  că subminează încet și sigur  nivelul de bunăstare al românilor și viitorul acestora” – spune Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.