EDITORIAL
Marketingul foamei


BANCUL ZILEI
Cum e tortul?

Şezătorile iernii la Răchiţi-Costeşti

Ediţia din 2018 a Şezătorilor iernii, manifestare culturală de tradiţie şi de mare intensitate spirituală şi emoţională, derulată întotdeauna în luna lui Făurar, a debutat duminică, 4 februarie, la Căminul cultural din localitatea Costeşti, comuna Răchiţi. Acţiune culturală este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani.

Gazdele - reprezentate de primarul Florin Bulgaru, în echipă cu câţiva dintre consilieri şi preotul paroh Ioan Caşcaval, alături de soţia Anişoara Caşcaval - au fost la mare înălţime, mai ales cu privire la condiţiile de desfăşurare a manifestării. Din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, managementul acţiunii a fost semnat de Cornelia Ciobanu, iar primarul Florin Bulgaru şi-a pus semnătura pe organizarea de la faţa locului.

Şezătoarea a avut loc în incinta căminului cultural. Sala mare, primitoare, caldă, plină până la refuz cu domni şi doamne, oameni simpli doritori de cultură şi oameni cu tot felul de şcoli înalte la activ, tineri, copii, bunici, mici şi mari artişti şcoliţi acolo în tainele jocului popular tradiţional, cântecului popular şi meşteşugurilor, a fost ambientul perfect pentru ceea ce a urmat.

Scriitorul Gellu Dorian, coordonatorul compartimentului literatură-teatru, a dat startul manifestării cu o şezătoare literară pentru care au răspuns invitaţiei scriitori din judeţ membri ai Uniunii Scriitorilor – Nina Viciriuc, George Luca, Nicolae Corlat, Petrut Pîrvescu, Dumitru Necşanu, Vasile Iftime, Cezar Ciobâcă, Vlad Scutelnicu, Ovidiu Petcu, Constantin Bojescu, Mihai Babei. Aceştia au recitat din creaţiile proprii, ori ale altor poeţi consacraţi.

Elena Pricopie, coordonatorul compartimentului educaţie permanentă, a continuat şezătoarea cu o prelegere centrată pe ideea centenarului Marii Uniri, evocând 11 mari personalităţi ale neamului românesc, făuritori ai României Întregite. Şezătoarea a continuat cu programul artistic oferit de ansamblul de copii din şcoala primară din Roşiori. Coregrafia, dar şi instruirea copiilor este semnată de coregraful Mihai Fediuc.

La final, Ansamblul folcloric “Doina Costeştilor”, coordonat de preotul Ioan Caşcaval şi soţia Anişoara Caşcaval, a oferit un spectacol de zile mari. Aceştia sunt doi dintre oamenii-minune din sfera satului, care prin căi numai de ei ştiute, ţin treaz spiritul doritor de păstrare, valorificare şi transmitere peste timp a zestrei culturale a locului, antrenând copiii, tinerii, dar şi bunicii în tot felul de acţiuni culturale. Câtă vreme există oameni ca ei, putem spera încă… la vieţuirea culturii tradiţionale.

Au fost prezenţi şi reprezentanţi de vârf ai autorităţilor administrative judeţene, care sunt mereu interesaţi să susţină manifestările culturale.

Târziu, spre noapte, a început “Balul tinerilor”…

07-Feb-2018 08:25