Şezătorile iernii la a XXX-a ediţie

Tradiţionala manifestare culturală Şezătorile iernii a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani în localităţile Copălău – 2 februarie, Mileanca – 9 februarie, Rogojeşti – 22 februarie şi Băluşeni – 23 februarie.

Acţiunea culturală a urmarit readucerea în actualitate a vechilor obiceiuri şi tradiţii la sate prin şezătorile din timpul iernii care se constituiau odată în adevărate instituţii sociale prin intermediul cărora tinerii învăţau deprinderile de muncă şi  deprinderile spirituale de la părinţii, bunicii şi oamenii din sat.

Şezătorile au redat uneori cu o mare fidelitate, alteori cu puternice accente de actualitate, traiul din satul românesc de odinioară. În toate localităţile au fost reinventate şi aduse în actualitate încăperile bunicilor în care am regăsit frumuseţea, calmul şi liniştea, sălile fiind împodobite cu scoarţe, păritare, lăicere, covoare. Gospodarii şi gospodinele au împletit coşuri, au desfăcat, ţesut, tors, cusut, împletit ciorapi, au spus glume, snoave, au cântat şi s-au strâns în horă.

Nu au lipsit momentele prelegerilor educative, îndemnul de a aşeza dezvoltarea spirituală ca pilon de bază în educarea omului, îndemnul de a împleti armonios pe mai departe obiceiurile şi tradiţiile cu învăţăturile venite din credinţa strămoşească spre a da naştere educaţiei şi culturii în forma cea mai adevărată şi înălţătoare, unicul   demers ce poate asigura păstrarea identităţii naţionale.

Şezătorile din cele patru localităţi au reunit sătenii spre a cinsti obiceiurile şi tradiţiile populare şi deopotrivă spre a oferi o imagine despre împletirea prezentului cu trecutul pentru întărirea sentimentului de aparţinători ai aceluiaşi neam şi pentru a nu se pierde valorile culturale ce asigură identitatea naţiei.