EDITORIAL
Marketingul foamei


BANCUL ZILEI
Cum e tortul?

Artiştii fotografi şi-au dat întâlnire la Botoşani. FOTO!

Ieri, 1 octombrie, în prezența a peste 25 de participanți, la vitrinele expozționale de la intrarea în Parcul “Mihai Eminescu” Botoșani, a fost vernisată o expoziție cu titlul: “Foto-Europa ● Regiunea Nord Est România”. Lucrările expuse aparţin artiștilor fotografi din judeţele Botoșani, Iaşi, Suceava, Neamţ, Bacău, dintre care îi amintim pe Constantin Ciofu, Ciprian Babor, Vlad Lucanu, Ştefan Ionut, Ovidiu Porohniuc, Andrei Florin, Alin Ameiroaie, Cătălin Manolescu, Dragoş Muraru, Florin Aioanei, Ghenadie Cebanu, Iloana Corfu, Laura Manolescu, Liviu Gherman, Marius Bălan, Mihaela Ajităriţi, Mihaela Burlacu, Nicu Apostu, Patricia Caliniuc, Sebastian Ştefan Bahrin.

Expoziția cuprinde imagini realizate în cursul taberelor de creație de la Botoșani cât și imagini reprezentative din județele din care provin autorii. Evenimentul se dorește un exercițiu pentru o mai amplă întâlnire proiectată pentru anul viitor la Botoșani: “Europa în regiunea mea – Nord Est România”.

Organizatori sunt Centrul Europe Direct Botoșani, Club Foto Focus Botoșani, Memorialul Ipotești precum și cluburi foto și artiști individuali din județele Iaşi, Suceava, Neamţ, Bacău.

“În cadrul taberei de creație foto de la Ipotești am lansat ideea  de a se reuni toate cluburile foto din regiunea Nord Est (Botoșani, Bacău, Iași, Suceava, Neamț eventual Vaslui) sub o umbrelă comună. Cu aceeași ocazie am arătat, cu hărți și grafice, faptul că regiunea noastră, a Moldovei, este cea mai rămasă în urmă din România și una dintre cele mai defavorizate regiuni din întreaga Uniune Europeană. Investițiile sunt reduse, nivelul de trai este scăzut, oamenii câștigă bani puțini, nu au slujbe și se confruntă multe alte probleme. Avem o moștenire culturală bogată, avem posibilități de turism foarte bune. Dar nu suntem dezvoltați pe măsura posibilităților. Le-am spus atunci  artiștilor fotografi: ce-ar fi să încercăm, și prin limbajul fotografiei, să determinăm forurile naționale și europene să ne ajute pentru a reduce decalajul care există între regiunea noastră și celelalte regiuni din România și Europa. Să nu lăsăm intervenția numai pe seama autorităților! Se pare că ideea a «prins». Un prim rezultat este că au apărut în expoziția noastră imagini reprezentative din câteva zone, îndeosebi capitale de județ: Botoșani, Bacău, Neamț, Iași, Suceava. Imagini care spun parcă: «Putem să ne dezvoltăm. Ajutați-ne!». Dacă noi, cetățenii încercăm să intervenim pentru propășirea zonei noastre putem atrage atenția. Eu, personal, am adus, printr-un mesaj,  la cunoștința Comisarului european pentru dezvoltare regională Corina Crețu, intențiile noastre, ale Centrului Europe Direct Botoșani, în legătură cu  un eventual proiect pentru anul viitor . Acela de a face un eveniment de anvergură mai largă «Europa în regiunea mea:  Nord Est România». Un eveniment  cu expoziție foto, album, publicație, expoziții itinerante  dar și cu o întâlnire a factorilor de decizie, la care să invităm și responsabili europeni.  Si am primit un răspuns prompt, în care domnia sa își manifestă interesul pentru proiectul nostru, solicitându-ne să o ținem la curent cu data stabilită” – a afirmat Radu Căjvăneanu, coordonator Centrul Europe Direct Botoșani, la deschiderea expoziţiei.

Ovidiu Porohniuc din partea Clubului Foto Focus, a adresat mulțumiri Centrului Europe Direct, Memorialului Ipotești pentru sprijinul acordat artiștilor fotografi din regiune în organizarea întâlnirilor și amenajarea expozițiilor. “Cred că cel mai important este că ne-am întâlnit foarte mulți fotografi, am păstrat legăturile, am interacționat, am făcut schimb de opinii. Vă așteptăm la Clubul foto!” - a lansat invitația Ovidiu Porohniuc.

Relu Oneaga (foto sus), din partea Memorialului Ipotești, animator al evenimentelor, a vorbit despre un proiect al anului viitor - “Mănăstirile - obiective de patrimoniu din Botoșani” - care se va derula cu Direcția de Cultură Botoșani, proiect prin care se vor edita și două albume speciale: unul pe municipiu și unul pe județ.

Expoziția va fi deschisă pe toată durata lunii octombrie 2017.

02-Oct-2017 08:11